Linkse activist vermoord op Filipijnen

Op de Filippijnen is woensdag weer een linkse activist vermoord, daags nadat Amnesty International de noodklok had geluid over het toenemend aantal politieke moorden in het land. Het laatste slachtoffer, de 49-jarige Orlando Rivera, werd door twee onbekende aanvallers met kogels doorzeefd in zijn huis in Obando, een vissersplaats op 20 kilometer ten noordoosten van Manilla. 

Vissersbond
Rivera is lid van de linkse vissersbond Pamalakaya. De groep heeft geprotesteerd tegen het vervoer van vuilnis over een plaatselijke rivier, zeiden de politie en de Filipijnse mensenrechtengroep Karapatan. Karpatan-woordvoerster Ruth Cervantes zei te hebben vernomen dat Rivera onlangs bij de veiligheidsdienst was geroepen op verdenking dat hij een communistische opstandeling was. 

Pervers offensief
Een offensief van de Filippijnse overheid tegen communistische rebellen heeft kennelijk een hetze tegen links op gang gebracht. Amnesty zei dat in de eerste helft van dit jaar 55 politieke moorden zijn gepleegd, vergeleken met 66 in heel 2005. 

Politiek motief
Uit de methode van moorden, de linkse signatuur van de slachtoffers en de straffeloosheid waarmee de daders kennelijk kunnen optreden valt af te leiden dat er sprake is van een politiek gemotiveerd patroon, zei de mensenrechtengroep, die president Gloria Macapagal Arroyo opriep het onderzoek naar de moorden door onafhankelijke personen te laten leiden. Volgens Karapatan zijn sinds het aantreden van Arroyo in 2001 meer dan zevenhonderd burgers vermoord, vermoedelijk door elementen uit het leger, dat linkse groepen vaak op één hoop gooit met het communistische verzet. (novum)

16/08/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home