25 jaar geleden lanceerde IBM de eerste pc

Precies 25 jaar geleden presenteerde IBM de eerste pc voor thuisgebruik. Met succes, want een jaar later werden al 700.000 computers verkocht. Talloze klonen volgden (IBM compatibel, weet u wel) en vandaag staat in iedere westerse huiskamer wel een pc. Probeer u eens een leven zonder computer in te denken. Bizar idee, niet? 

Strikt genomen is de IBM PC 5150 niet de eerste personal computer van IBM (International Business Machines). Die eer gaat naar de draagbare 5100 uit 1975. Die machine werd echter te koop aangeboden voor een prijs tussen 7.000 en 16.000 euro en had daardoor hoegenaamd geen succes op de particuliere markt. 

IBM pakte het zes jaar later een stuk slimmer aan. Projectleider William Lowe overtuigde het management om de pc te ontwikkelen buiten de normale organisatiestructuur en de software en componenten elders te kopen: de processor bij Intel, de floppydrive bij Tandon, de elektrische componenten bij Zenith, de printer bij Epson en de monitor bij Aziatische fabrikanten. IBM produceerde alleen het toetsenbord. 

Deze manier van werken had als voordeel dat het ontwikkelingsproces enorm werd versneld. IBM, bijgenaamd Big Blue, genoot een uitstekende reputatie bij bedrijven. Om ook de consument te overtuigen en om IBM ook een menselijk gezicht te geven, werd een speelse reclamecampagne bedacht met een Charlie Chaplin lookalike. De slogan was ,,IBM PC, kortweg PC''. Verder niets. 

Geniaal, want pc werd vanaf dat moment geassocieerd met IBM. De eerste pc werd op 12 augustus 1981 aan de pers voorgesteld. Opmerkelijk waren ook de advertenties van Apple ten tijde van de lancering. ,,Welcome IBM'', stond paginagroot te lezen in de Amerikaanse kranten. Dat deed Apple natuurlijk niet zomaar. Ook Apple was al langer actief in de branche van de microcomputers. Met IBM erbij hoopte Apple vooral dat het segment eindelijk au sérieux zou worden genomen. 

Killer applications

Het succes was enorm en in 1983 was de eerste IBM-pc ook in België verkrijgbaar. In het begin was er koudwatervrees, zoals altijd met de introductie van nieuwe technologieën. Gebruikers waren bang om iets fout te doen en gaven zichzelf de schuld als het misliep. Maar al snel maakte de angst plaats voor voldoening. Eerst gingen de bedrijven overstag. Daar werd de pc in hoofdzaak voor twee doelen gebruikt: tekstverwerking en spreadsheets, zogenaamde killer applications . 

De eerste pc's werden vooral gebruikt door secretaresses en boekhouders die plots slimmer werden dan hun baas. Voor hen was de pc een droommachine: nog nooit was het zo gemakkelijk geweest om info toe te voegen of te wissen en nadien te bewaren. Vandaag zouden we het alweer omslachtig vinden: een pc met oplichtende lettertjes en zonder muis... Onvoorstelbaar, eigenlijk. 

De productie van de 5150, met een 8088- of 8086-processor aan boord, werd in 1987 stopgezet. Maar dat was nog maar het begin van het succesverhaal van de pc. Datzelfde jaar introduceerde IBM de Video Graphics Array (VGA) waardoor het gebruik van 256 kleuren mogelijk werd. 

Het shoppen van componenten door IBM had inmiddels als nadeel - voor IBM dan toch - dat andere fabrikanten zoals Compaq en Dell de markt veroverden met kloon-pc's die een stuk goedkoper waren dan het IBM-origineel. De pc werd niet alleen betaalbaar; hij werd ook steeds gemakkelijker in gebruik en kreeg in steeds meer huisgezinnen een plaatsje. 

Pc om te zien

De pc toefde thuis lang in een bureautje of in de living, maar dan achter slot in een kast, uit het gezicht van de bezoeker. Die computer was dan wel handig en krachtig (zeker met de introductie van de eerste Pentium-processor in 1993) maar hij vloekte ook met het interieur. Dat veranderde eind de jaren negentig: de behuizing van pc's werd stijlvoller, de CRT-schermen verdwenen en chique LCD-schermen kwamen in de plaats. Voortaan mocht de pc gezien worden. Bovendien werd hij niet meer alleen gebruikt voor tekstverwerking: internet, foto's, muziek, film en games maakten van de pc een complete entertainmentmachine. 

De kans is groot dat de pc de komende 25 jaar opnieuw fel verandert, zowel in uitzicht als in gebruik. Best mogelijk dat die stilistische machines dra weer uit de woonkamer verdwijnen. De pc zal nog bestaan, maar we zullen hem niet meer zien. 

Goed mogelijk dat we in 2030 een chip kunnen laten inplanten die de centrale pc of server aanstuurt: de tv springt automatisch op de programma's die we leuk vinden. Dreigt een griepje, dan zal diezelfde chip dat detecteren en een doktersbezoek adviseren. Kortom, je hersenen worden het nieuwe besturingssysteem. Het klinkt vandaag onwaarschijnlijk maar wat we vandaag met een pc (en internet) allemaal kunnen, klonk in 1980 ook als sciencefiction. 

Bij IBM, dat in 2004 zijn pc-divisie aan de Chinese computerbouwer Lenovo verkocht, denken ze ook enigszins in die richting. In samenwerking met de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) is gestart met het Blue Brain Project . Doel is een gedetailleerd model van de neocortex maken. De neocortex is een deel van onze hersenen en is onder meer betrokken bij functies zoals zintuiglijke waarneming, redeneren, abstract denken en taal. 

Ooit worden de geheimen van de intelligentie ontsluierd, want blijft ons brein niet de krachtigste pc die er bestaat? Marc COPPENS

12/08/2006

Bron : Het Volk

Archief - Home