Filipijnse vulkaan Mayon kalmeert, alarmfase blijft

De rommelende vulkaan Mayon op de Filipijnen is woensdag wat gekalmeerd. De afgelopen 24 uur werden slechts een twintigtal aardschokken geregistreerd. Eerder waren dat er meer dan 100 per dag. Dat deelde het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) mee.

Ook de uitstoot van giftig zwaveldioxidegas is duidelijk afgenomen. De schommelingen bewijzen in elk geval dat de vulkaan nog steeds erg onrustig is, luidde het. Het instituut noemde de kortstondige bedaring "abnormaal".

Evacuaties
Tegen woensdag waren meer dan 29.500 mensen uit de onmiddellijke omgeving van de 2.460 meter hoge vuurberg in veiligheid gebracht. De evacuaties waren maandag begonnen, nadat PHIVOLCS wegens een duidelijk verhoogde activiteit van de vulkaan de tweede hoogste alarmfase had afgekondigd. Vijf Filipijnse militairen, die deelnamen aan de evacuaties op de hellingen van de Mayon, raakten in het dorp Daraga gewond door een aanval van de communistische guerrilla. De rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) gebruikten bij hun aanval raketwerpers. De NPA, die bijna 8.000 militanten binnen zijn rangen telt, strijdt sinds 37 jaar voor de oprichting van een communistische staat op de Filipijnen.

Uitbarsting
De Mayon, rond 330 kilometer ten zuidoosten van de hoofstad Manilla gelegen, was voor het laatst vijf jaar geleden met verwoestende kracht uitgebarsten. Door een zware eruptie in 1993 kwamen 79 mensen om. De zwaarste uitbarsting dateert van 1814, toen meer dan 1200 mensen werden gedood. Sinds het midden van de 17e eeuw werden een vijftigtal erupties geregistreerd. De Mayon is wegens zijn perfecte kegelvorm een populaire bestemming voor toeristen. (dpa/afp)

09/08/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home