35.000 Filipino's vluchten voor vulkaan Mayon

De vulkaan Mayon in de Filipijnen staat op uitbarsten. Zes explosies hebben achthonderd meter hoge zuilen vulkanische as de lucht in gestoten en zo'n 35.000 mensen moesten maandag worden geëvacueerd. 
Een uitbarsting lijkt nu wel heel dichtbij. Het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie heeft het alarm verhoogd tot fase 4 (fase 5 is een feitelijke uitbarsting). De gevarenzone op de zuidelijke helling van de vulkaan is tegelijk uitgebreid van zeven tot acht kilometer, waardoor duizenden mensen het hoogstnodige bij elkaar moeten zoeken en tijdelijk een veiliger onderkomen moeten vinden. Als het werkelijk tot een uitbarsting komt, zullen nog eens zo'n 20.000 mensen hun boeltje moeten pakken. De evacués worden met legervrachtwagens naar ruim dertig opvangcentra gebracht. 

Dat leidt al eens tot drama's. Boeren die eerder geweigerd hadden om te vertrekken, of die waren teruggekomen om voor hun gewassen te verzorgen, krijgen niet langer respijt. Gerry Losentales, een arme boer van 87, had tot nu toe geweigerd zijn boerderijtje te verlaten, zelfs toen zijn land enkele dagen geleden gedeeltelijk door lava werd verschroeid. ,,Ik leef van die boerderij en ik woon hier al mijn hele leven'', zei de oude man met tranen in de ogen toen hij in een vrachtwagen werd geholpen. 

Vorige week stuurde de regering legertroepen naar de vulkaan om nieuwsgierigen weg te houden bij de rand van de voortschrijdende lavastroom. De Mayon is een van 22 actieve vulkanen in de Filipijnen. Bij de heftigste uitbarsting, in 1814, kwamen twaalfhonderd mensen om het leven. Een uitbarsting in 1993 eiste 79 levens. (ap)

08/08/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home