Een stukje Filipijnen bij de bakker om de hoek

Stel u voor dat u bij de bakker om de hoek exotische delicatessen vindt, of voor exclusieve, handgemaakte decoratiestukken voortaan terechtkan bij uw vertrouwde huishoudwinkel. Het zou kunnen met het nieuwe samenwerkingsplan tussen Vlaamse ondernemers en hun Filipijnse collega's. 
Vlaamse ondernemers in contact brengen met hun Filipijnse collega's, zodat beide partijen er profijt uit halen. Dat is het doel van het samenwerkingsplan dat begin 2007 van kracht wordt. Het komt uit de koker van de Vlaamse ontwikkelings-ngo Trias en de zelfstandigenorganisatie Unizo, in nauw overleg met hun Filipijnse partners. 

Concreet zullen de Vlaamse ondernemers vooral hun knowhow en bedrijfsadvies delen met de Filipijnse zelfstandigen. In ruil krijgen de Vlamingen een zakelijke voet aan de grond in de Filipijnen en leren ze de situatie daar persoonlijk kennen. 

Met het nieuwe plan willen Trias en Unizo de klassieke ,,ontwikkelingshulp'' in een moderne vorm gieten: geen financiŽle steun zonder meer, maar actieve samenwerking. Het pluspunt is dat de twee partijen zich gelijkwaardig opstellen en dat ze allebei ,,winnen''. 

Voor de Vlaamse ondernemers hangt er nog een ander aspect vast aan het project. Via hun contacten met de Filipijnse collega's krijgt de algemene ,,globalisering'' een concreet gezicht en kunnen ze aan de slag met hun solidariteit. 

Het uiteindelijke doel blijft hetzelfde als bij de andere ontwikkelingsprojecten van Trias: betere levensomstandigheden voor kleine ondernemers en landbouwers in het zuiden. Het project in de Filipijnen steunt op de klassieke pijlers van de ngo: bedrijfskennis doorgeven en toegang tot microfinanciering, het samenbrengen van ondernemersgroepen en proberen om met een verenigd standpunt het overheidsbeleid te beÔnvloeden. (KTN) 

Info: www.triasngo.be of 02-513.75.34, www.unizo.be of 

02-238.05.11

03/06/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home