Nieuwe papegaaien- en muizensoort ontdekt

Wetenschappers hebben op de Filipijnen een tot nog toe onbekende soort van papegaaien en van muizen ontdekt. Beide diersoorten komen voor op het kleine eiland Camiguin. De ontdekking toont aan hoe belangrijk het is om het nog resterende regenwoud op het eiland te behouden, schrijven onderzoekers in het Amerikaanse vakblad Fieldiana: Zoology woensdag.

De nieuwe papegaaiensoort heeft grotendeels groene veren, met blauwe veren op de keel en de poten. Bovenop de kop en op de staart vari‘ren de kleurschakeringen van scharlakenrood tot oranje.

De vorsers kwamen tot de conclusie dat het om een tot dusver onbekende soort gaat door vergelijking met opgezette exemplaren die al veertig jaar in het bezit zijn van het Field Museum in Chicago. Een Duitse papegaaienliefhebber slaagde erin de nieuwe soort te fotograferen op Camiguin.

De nog onbekende muizensoort heeft grote ogen en oren en een bruine vacht. Ook bewoners van het eiland hadden de muizensoort nog niet opgemerkt.

"Op Camiguin komen minstens 54 vogelsoorten en 24 zoogdiersoorten voor en sommige daarvan zijn nergens anders op aarde te vinden. Dit toont aan hoe belangrijk dit eiland is", aldus Lawrence Heaney van het Field Museum. Het eiland bestond ooit volledig uit regenwoud, maar in 2001 was nog maar 18 procent van het eiland bebost. Sindsdien is dat percentage nog verder geslonken. (belga)

05/04/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home