Borden stukslaan verlicht de stress

In de Filipijnen is een nieuwe manier opgedoken om stress af te reageren: borden kapotgooien. Voor 25 eurocent kan je naar hartelust borden stukgooien of de 'muur van boosheid' waar woorden op gekalkt staan als 'ex-vrouw', 'baas' en 'geliefde'. Het gooien gaat vaak gepaard met de schreeuw 'tacsiyapo' of 'schaam je' in het plaatselijke dialect. De fans van deze manier van deze ontstressende bezigheid noemen het niet alleen goedkoper dan yogalessen of psychologische begeleiding maar ook leuker.

Stress
De dertienjarige Filipijnse Ardith Vescara is er ook vaak te vinden. Om niet te bezwijken onder de druk van haar familie om te slagen op school komt ze zich in het restaurant Isdaan in Gerona (drie uur ten noorden van Manilla) afreageren. 'Het is toch beter dan thuis alles stuk te slaan?" zegt het meisje glimlachend.

Hectisch
De tiener is niet de enige die de stressverlagende activiteit beoefent. Veel Manillanen komen in Isdaan stoom afblazen voor ze met een heldere geest op het strand gaan ontspannen van het hectische leven in de Filipijnse hoofdstad. "Je verlaat Isdaan echt kalmer dan je er gekomen bent. De beste manier om te ontstressen is nog altijd een uitlaatklep vinden voor alle opgekropte frustratie."

Irritante klanten
De manager van Isdaan: "De meest populaire muren om te bekogelen zijn die van de baas, wijn, vrouwen en gokken en ook de zware leningen. Het is trouwens ook niet ongewoon dat man en vrouw naar hier komen, hun frustraties over elkaar uitwerken door wat servies naar de muur te gooien om vervolgens te genieten van een romantisch diner in het restaurant." En het zijn niet alleen de klanten van het restaurant die borden mogen kapotslaan, ook het personeel doet het wel eens. Topdoel? 'Irritante en klagende klanten'. (EdP)

03/04/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home