Filipijnse oud-president Estrada voor rechter

De Filipijnse oud-president Joseph Estrada is woensdag voor het gerecht verschenen wegens verduistering van 80 miljoen dollar publieke fondsen. Estrada werd vijf jaar geleden afgezet als president na een door het leger gesteunde volksopstand.

Lachen
De oud-president verscheen al lachend op de start van zijn proces en begroette talrijke aanhangers die naar de rechtbank van Quezon, ten noorden van Manilla, waren afgezakt. Estrada blijft erg populair bij de armste bevolkingslagen op de Filipijnen. Om de toegestroomde menigte rond de rechtbank in bedwang te houden werd de antioproerpolitie ingezet.

Schatkist geplunderd
Joseph Estrada wordt ervan beschuldigd de schatkist te hebben geplunderd voor ruim vier miljard pesos (80 miljoen dollar) tijdens zijn dertig maanden als president. De gerechtelijke procedure tegen hem sleept al vijf jaar aan, maar de oud-leider blijft niettemin erg invloedrijk op de Filipijnen. De voorbije twee jaar mocht hij onder bewaking in zijn plattelandswoning doorbrengen. Estrada riskeert een levenslange celstraf of zelfs de doodstraf, maar ontkent alle beschuldigingen.

22/03/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home