Weer linkse activist vermoord op Filippijnen

De plaatselijke leider van een linkse organisatie in de Filippijnen is donderdagavond door onbekenden doodgeschoten. Juist donderdag uitte Amnesty International haar ernstige zorgen over een reeks moorden op linkse activisten in de Filippijnen. Amnesty riep de regering op de Filippijnse regering op ordetroepen duidelijk te maken dat buitegerechtelijke executies niet worden getolereerd en stelde dat er in het land een klimaat dreigt te ontstaan waarin meer politieke moorden gepleegd kunnen worden, omdat hoge regeringsvertegenwoordigers linkse groepen direct in verband brengen met communistische rebellen. De regering ontkende vrijdag achter de moorden te zitten.

Het slachtoffer van donderdag, Santiago Teodoro, was de leider van de groep Bayan in de noordelijke provincie Isabela. Hij werd in zijn auto doodgeschoten door twee mannen op een motor. Zijn vrouw, die naast hem zat, bleef ongedeerd. Elders in Isabela werd het huis van de plaatselijke leidster van de aan Bayan gelieerde linkse partij Bayan Muna beschoten. De partijleidster, Baby Mendiola, was op dat moment aan het werk in de tuin en werd niet geraakt.
Volgens Bayan Muna, de grootste linkse partij van de Filippijnen, zijn de laatste vijf jaar meer dan tachtig van haar leden en medewerkers vermoord, van wie 32 vorig jaar.

10/03/2006

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home