Geen hoop meer op overlevenden onder Filippijnse modder

De hoop dat reddingswerkers nog overlevenden zullen weten op te sporen onder de modder waar voorheen in het Filippijnse dorp Guinsagon een basisschool stond, vervliegt.

Met hun gevoelige seismische en geluidsapparatuur hebben Amerikaanse en Maleisische militairen geen tekenen van leven bespeurd. De zoektocht naar de school heeft zich verplaatst van de locatie waar gedacht werd dat het gebouw stond, naar een plek tweehonderd meter verder, waarheen men denkt dat de school door de aardverschuiving is meegesleurd.

Maandag zei gouverneur Rosette Lerias van Zuid-Leyte dat schraapgeluiden en ritmisch geklop waren gehoord. Er werden lichtmasten opgericht om de reddingswerkers bij te lichten zodat zij hun werkzaamheden 's nachts konden voortzetten. Vooralsnog hebben zij niemand gevonden. De graafwerkzaamheden worden bemoeilijkt door de dreiging van nieuwe aardverschuivingen en doordat pas gegraven gaten direct weer instorten.

Het is ook haast niet voor te stellen dat er nog overlevenden zijn onder de 35 meter diepe laag natte modder, maar het verhaal deed de ronde dat enkele van de 250 tot 300 leerlingen nog sms'jes naar hun familie hadden verstuurd nadat de school vrijdag was bedolven.

Sinds enkele uren na de aardverschuiving zijn geen overlevenden meer uit de modder gehaald. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei maandagavond dat Amerikaanse mariniers op de plaats van de ramp alleen maar doden hebben geborgen. De verklaring was in tegenspraak met een eerdere mededeling van de Filippijnse staatssecretaris Marius Corpus, dat Amerikaanse militairen vijftig overlevenden hadden gevonden.

Het aantal vermisten in Guinsaugon is beduidend lager dan eerst werd gevreesd. Volgens de autoriteiten zijn er geen 1.800, maar 928 vermisten. In totaal werden 107 doden geborgen.

21/02/2006

Bron : Gazet Van Antwerpen

Archief - Home