Schijnhuwelijken zijn voortaan strafbaar 

Wie in het huwelijksbootje stapt om een verblijfsvergunning te verkrijgen, kan daarvoor voortaan worden bestraft. De wet die schijnhuwelijken strafbaar stelt, is dinsdag in het Staatsblad verschenen en treedt onmiddellijk in werking. Er zijn celstraffen tot twee jaar voorzien.

De Kamer keurde nog voor nieuwjaar het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael goed. Met de wet wil de minister geen straffen opleggen aan iemand die het slachtoffer wordt van een schijnhuwelijk. "Deze wet wil wel personen straffen wiens intentie kennelijk niet gericht was op het tot stand brengen van een duurzame levensgemeenschap", luidt het.

Naar strafmaat wordt een getrapt systeem ingevoerd. Schijnhuwelijken tegen betaling worden bestraft met boetes van 100 tot 500 euro en/of een celstraf van 15 dagen tot één jaar. Gaat het om gedwongen huwelijken, riskeren de betrokkenen één maand tot twee jaar cel en/of boetes van 100 tot 500 euro. Dewael denkt dat de voorziene straffen zwaar genoeg zijn om een afschrikkingseffect teweeg te brengen.

Hij herinnert er overigens aan dat in bepaalde gevallen een schijnhuwelijk nu al kan worden bestraft op basis van de bepalingen inzake mensensmokkel en -handel. (Belga 19:43)

21/02/2006

Bron : de Morgen

Archief - Home