Tekenen van leven onder Filipijnse modder

GUINSAUGON - Amerikaanse en Maleisische militairen hebben met behulp van gevoelige seismische en geluidsapparatuur tekenen van leven bespeurd onder de modder waar voorheen in het Filipijnse dorp Guinsagon een basisschool stond. Dat heeft gouverneur Rosette Lerias van Zuid-Leyte gezegd.
Volgens de gouverneur ging het om schrapende geluiden en ritmisch geklop. Er werden lichtmasten opgericht om reddingswerkers bij te lichten zodat zij hun werkzaamheden ís nachts konden voortzetten. 

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er nog overlevenden zijn onder de 35 meter diepe laag natte modder, maar het verhaal deed de ronde dat enkele van de 250 tot 300 leerlingen nog smsíjes naar hun familie hadden verstuurd nadat de school vrijdag was bedolven. 

Sinds enkele uren na de aardverschuiving zijn geen overlevenden meer uit de modder gehaald. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat Amerikaanse mariniers op de plaats van de ramp alleen maar doden hebben geborgen. De verklaring was in tegenspraak met een eerdere mededeling van de Filipijnse staatssecretaris Marius Corpus, dat Amerikaanse militairen vijftig overlevenden hadden gevonden. 

Het aantal vermisten in Guinsaugon is beduidend lager dan eerst werd gevreesd. Volgens de autoriteiten zijn er geen 1.800, maar 928 vermisten. In totaal werden 82 doden geborgen.

hrt (AP)

20/02/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home