Vele doden na aardverschuiving

vr 17/02/06 - Op de Filipijnen zijn zeker 200 mensen omgekomen bij een grote aardverschuiving. 1.500 anderen zijn vermist, meldt het Rode Kruis. Door de hevige regen ging een deel van een berg aan het schuiven. Het Rode kruis lanceert een internationale hulpoproep.

De aardverschuiving vond plaats op het eiland Leyte, in het oosten van de Filipijnen. Het is er al twee weken onafgebroken aan het regenen.

Een volledig dorp is van de kaart geveegd door de metershoge moddergolf. Heel wat slachtoffers zijn kinderen, die in de plaatselijke lagere school zaten op het ogenblik van de aardverschuiving.

Wegen zijn onberijdbaar geworden, bruggen weggespoeld en telefoonlijnen afgesneden.

Reddingsactie verloopt moeizaam

Voorlopig zijn er zestien lijken geborgen. Meer concrete details over het aantal slachtoffers en de schade zijn niet bekend. Reddingswerkers hebben moeite om op de plaats van de feiten te geraken.

De Filipijnse overheid stuurt schepen en helikopters naar het gebied dat vanuit het land moelijk bereikbaar is en ook het Rode Kruis zet een hulpactie op.

Volgens het leger, dat de reddingsacties co÷rdineert, zijn mogelijk 2.500 mensen onder de modder begraven.

De reddingsacties zijn intussen onderbroken omdat het te donker is om verder te zoeken naar overlevenden.

Aardbeving voor de modderlawine

Volgens een woordvoerster van de autoriteiten beefde de aarde net voor de modderlawine op gang kwam. Waar voordien het dorp was, is nu alleen maar modder te zien, meldt een militaire woordvoerder.

In de regio heeft het wekenlang zwaar geregend. Sinds begin deze week lieten meer dan twintig mensen daardoor het leven.

In Leyte vielen in december 2003 bij een aardverschuiving ook al goed driehonderd doden. In hetzelfde gebied kwamen vijftien jaar geleden ook meer dan zesduizend mensen om bij een gelijkaardige ramp.

Als oorzaak voor dergelijke rampen werd al vaker gewezen op de massale illegale houtkap in de regio.

17/02/2006

Bron : VRT Nieuws

Archief - Home