Mogelijk honderden doden door aardverschuiving op Filipijnen

Bij een aardverschuiving op de Filipijnen zijn vrijdag mogelijk honderden mensen om het leven gekomen. Door de hevige regen ging een deel van een berg aan het schuiven. Ongeveer 500 huizen van een dorp in het oosten van de Filipijnen werden bedolven.

Voorlopig zijn er vier lijken geborgen. Meer concrete details over het aantal slachtoffers en de schade zijn niet bekend. Reddingswerkers hebben moeite om op de plaats van de feiten te geraken. Waar voordien het dorp was, is nu alleen maar modder te zien, aldus een militaire woordvoerder.

In het dorp Guinsaugon op het eiland Leyte wonen naar schatting 2.000 mensen. In de regio heeft het wekenlang zwaar geregend. Sinds begin deze week lieten meer dan 20 mensen het leven. Volgens een woordvoerster van de autoriteiten beefde de aarde net voor de modderlawine op gang kwam. In Leyte vielen in december 2003 bij een aardverschuiving reeds zo'n 300 doden. Als oorzaak voor het ongeval werd gewezen op de massale illegale houtkap in de regio. (Belga/AG 10:12)

17/02/2006

Bron : De Morgen

Archief - Home