200 doden, 1.500 vermisten na aardverschuiving op Filipijnen

Een aardverschuiving heeft vrijdag in de Filipijnen aan mogelijk honderden mensen het leven gekost. Op het eiland Leyte is een compleet dorp bedolven. Een woordvoerder van het Rode Kruis sprak van ongeveer tweehonderd doden. Nog eens 1.500 dorpsbewoners worden vermist.

Lokale autoriteiten meldden dat van de honderden huizen die ooit in het dorp Guinsaugon stonden, er na de aardverschuiving nog maar enkele overeind staan. De modderstromen, die rond kwart voor elf lokale tijd het dorp binnenkwamen, bedolven ook een school. Het leger heeft reddingswerkers en helikopters naar het rampgebied gestuurd, maar die hebben het moeilijk om op de plaats van de feiten te geraken. Voorlopig zijn er vier lijken geborgen.

In hetzelfde gebied kwamen in 1991 meer dan 5000 mensen om het leven door overstromingen die het gevolg van een tyfoon waren. Twaalf jaar later vielen in Leyte bij een aardverschuiving zo'n 300 doden. Volgens milieuorganisaties worden overstromingen en modderstromen verergerd door de illegale kap van bossen.

17/02/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home