Olieramp op de Filipijnen richt ravage aan het mariene leven aan

(belga) - Ruim 236 hectare mangrovewoud en 40 vierkante kilometer mariene leven op de centrale Filipijnen zijn zwaar beschadigd geraakt door massaal olieverlies, meldt de kustwacht. 

Luitenant Joseph Coyme zei dat op 18 december vorig jaar in de buurt van het eiland Semirara, 315 kilometer ten zuiden van Manilla, 195.000 liter olie wegvloeide uit een tanker van het staatsbedrijf National Power Corporation, die aan de grond was gelopen.

'We moedigen de lokale overheden aan om schadeclaims in te dienen, want ook heel wat vissersgemeenschappen zijn getroffen door deze ramp', verklaarde hij op een lokaal radiostation.

Het olielek groeide uit tot een omstreden onderwerp op de Filipijnen, nadat een wetgever ervoor had gewaarschuwd dat de smurrie de parelwitte stranden van het eiland Boracay, de populairste toeristische bestemming, kan bedreigen. Volgens Coyme kan het opruimen van de olievlek vier tot vijf maanden duren, omdat alles manueel moet worden gedaan.

De Senaat wil een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval, dat volgens milieuactivisten mag beschouwd worden als de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Filipijnen.

10:00 - 03/02/2006 
Copyright Tijdnet

03/02/2006

Bron : De Tijd

Archief - Home