Zelfs geen tijd voor een afscheidsbrief

Man doodt vrouw en drie kinderen en pleegt zelfmoord

In het Oost-Vlaamse Temse heeft een man woensdagmiddag zijn Filipijnse vriendin, hun twee kinderen van veertien en twaalf en een geadopteerd meisje van zeven omgebracht door hen te laten stikken in de dampen van houtskoolvuurtjes. Daarna heeft hij zelfmoord gepleegd. Het drama werd gisternamiddag ontdekt door de politie.

Tegen de man, Christiaan Waen (38), werd korte tijd geleden nog een klacht ingediend voor zedenfeiten. Hij zou het jongste meisje Yakina (7), een geadopteerd kind van de broer van zijn Filipijnse vriendin Priscilla Kunanan (47), regelmatig seksueel hebben misbruikt. Het Dendermondse gerecht had ook weet van hoog oplaaiende ruzies tussen Waen en zijn vriendin en beval de sociale dienst van de politie van Temse in het belang van de kinderen regelmatig controles uit te voeren. 

Toen buren in de nacht van dinsdag op woensdag nog maar eens werden opgeschrikt door een hevige ruzie waarschuwden ze de politie. Bovendien bleef het brood gisterochtend voor de deur staan en waren de drie kinderen niet op school. Sociale assistenten van de politie van Temse besloten dan gistermiddag langs te gaan. Omdat niemand opendeed, gaf het Dendermondse parket aan de politie de opdracht de woning binnen te dringen. 

In de slaapkamer van de moeder vonden de agenten de vijf levenloze lichamen. Het raam was met een deken afgedekt en tussen de kieren van de deur waren handdoeken gestopt. 

,,Vermoedelijk kwamen de slachtoffers door CO-intoxicatie om het leven. Daarvoor zorgden twee barbecuevuurtjes met houtskool die in de slaapkamer waren aangestoken. Sporen van geweld op de moeder, de twee zoontjes Christopher (14), Randi (12) en het meisje Yakina (7) zijn er niet gevonden. We sluiten niet uit dat de slachtoffers eerst door Christiaan Waen verdoofd werden'', zegt parketwoordvoerder Theo Byl. 

Een lijkschouwing moet daarover meer klaarheid brengen. Ook het motief voor het gezinsdrama blijft voorlopig een raadsel. Afscheidsbrieven werden niet gevonden. Wel staat vast dat ze het financieel niet breed hadden. Voor ze enkele maanden geleden in het huis in Temse kwamen wonen, leefden ze in een caravan op het Waesmeer in Temse. 

Geschokte reacties

In de Prinsenlaan, een woonwijk vlakbij het centrum van Temse, reageerden gisteren de buren geschokt. ,,Ik heb nooit gemerkt dat het paar ruzie had'', zegt buurvrouw Lea Van Wielle. ,,Ik vond het zeer beleefde mensen. Ook van de kinderen vernam ik nooit iets over problemen in het gezin. Ze gingen regelmatig met hun witte poedel wandelen en liep hier school in de wijk. Ik vond het wel vreemd dat de man gisteren niet met zijn auto naar huis kwam. Normaal parkeerde hij die altijd voor de voordeur.'' 

De overburen van Prisicilla Kunanan en Christiaan Waen hadden wel weet van de problemen. ,,Christopher vertelde me dat hij met zijn vader niet goed kon opschieten. Hij had er regelmatig ruzie mee. Twee dagen geleden zag ik hem nog op school. Toen leek er niets aan de hand'', zegt buurjongen Steven Wuytack.

Danny BONTINCK en Werner ROMMER

02/02/2006

Bron : Het Volk

Archief - Home