Dengue-epidemie dreigt in AziŽ

BANGKOK Elk jaar raken bijna 50 miljoen mensen besmet met dengue of knokkelkoorts, een ziekte waartegen geen medicijn of vaccin bestaat en die in sommige varianten dodelijk kan zijn. Vooral Singapore, de Filipijnen, Thailand, IndonesiŽ en MaleisiŽ kampen dit jaar met erg veel gevallen: in totaal zijn er enkel in deze landen dit jaar al 1612 mensen overleden.

Het denguevirus wordt overgedragen door muggen, wie geÔnfecteerd geraakt krijgt hevige koorts, pijn en huiduitslag. In het ergste geval zijn er ook interne bloedingen die kunnen leiden tot een shocktoestand en zelfs de dood.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie loopt twee vijfde van de wereldbevolking elke dag het gevaar de ziekte op te lopen. Toch bestaan er nog steeds geen medicijnen om knokkelkoorts te voorkomen of te genezen. De enige manier om zich tegen dengue te beschermen, is de steken van muggen te vermijden. Volgens Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, willen bedrijven niet investeren in vaccins die vooral de armere bevolking treffen: er is namelijk geen Ďmarktí voor.

Toch zijn er wetenschappers die blijven zoeken naar een vaccin.

De Thaise arts Suthee Yoksan werkt al 25 jaar mee aan een dergelijk project van de Mahidoluniversiteit en hoopt in 2007 te kunnen beginnen met het testen van een mogelijk vaccin tegen dengue bij kinderen.

05/10/2005

Bron : www.freemetro.be

Archief - Home