52-JARIGE OOSTENDENAAR STERFT BIJ ROOFMOORD TIJDENS VAKANTIE OP FILIPPIJNEN

OOSTENDE - Afgelopen maandagavond is de 52-jarige Oostendenaar Eddy Nierynck op de Filipijnen doodgeschoten tijdens een roofoverval, gepleegd door plaatselijke rebellen. De moord gebeurde in de woning van Nieryncks schoonfamilie in de provincie Albai, waar de Oostendenaar samen met zijn Filipijnse vrouw en hun twee dochtertjes op bezoek was. Deze streek wordt geregeld geteisterd door rebellen die er in de bergen wonen. Nierynck bezweek onder de kogelregen. «Mijn vader heeft zijn leven gegeven voor dat van zijn vrouw en kinderen», aldus zijn oudste dochter Nancy (32).

Eddy Nierynck, uitbater van het Oostendse restaurant Mayon, huwde 10 jaar geleden met de Filipijnse Lisa Sanje. Samen kregen ze twee dochtertjes, Yamina (6) en Yana (8). Om de twee jaar trok Eddy met zijn gezinnetje naar Napo Polangui, het dorp bij de vulkaan waar Lisa's familie woont. Hij was er een graaggezien man. Niemand begrijpt dan ook waarom de rebellen hem afgelopen maandag uitkozen.

VERWITTIGD

«Mijn papa keek absoluut niet neer op de Filipijnen en hij werd er op handen gedragen. Hij was er echt één van hen», vertelt Nancy, Eddy's 32-jarige dochter uit een eerste huwelijk.

«Dorpsgenoten hadden papa verwittigd dat de rebellen uit de bergen weer op pad waren en dat hij maar beter voorzichtig kon zijn. Ze hadden hem afgeraden om alleen het huis te verlaten. Blanke mannen zijn omwille van het geld namelijk een makkelijk doelwit. Maar mijn vader was van niks of van niemand bang. Van zijn gezin moesten ze afblijven, zei hij vaak. Daar zou hij zijn leven voor geven.

KLEINERE HUISJES

«Mijn vader was op 28 juni in Napo Polangui aangekomen», vervolgt Nancy.

«Plan was om er bij Lisa's ouders te verblijven tot eind juli. Zijn schoonfamilie woont in een huis op een grote lap grond, waar nog vele kleinere huisjes op zijn gebouwd. De rebellen, die met velen moeten zijn geweest, zijn eerst in de kleine huisjes binnengedrongen. Ze hielden er de bewoners in bedwang, opdat ze geen alarm zouden slaan. Rond 22.30 uur lokale tijd vielen de rebellen de woning binnen waar vader met zijn gezin verbleef. Het kwam vrijwel onmiddellijk tot een gevecht.

300 EURO

«De rebellen eisten geld en sloegen op mijn vader en Lisa», vervolgt Nancy.

«Vader wilde dat niet laten gebeuren en vocht terug. Maar dan, zo vernam ik van Lisa, werd papa getroffen door een eerste kogel in de schouder. Hij bleef proberen om zijn vrouw en kinderen te beschermen. Vervolgens hebben de rebellen hem in het hart geschoten. Dan hebben de overvallers zich opnieuw tegen Lisa gekeerd en haar geslagen. Lisa gaf de rebellen alles wat ze maar kon vinden, zo'n 300 euro.»

«Maar de rebellen wilden meer en bleven op Lisa inslaan. Moment waarop, met de moed der wanhoop, Lisa's moeder tussenbeide is gekomen. Ze heeft gesméékt haar dochter te laten leven, omdat ze moeder is van twee kindjes. Dan zijn de rebellen weggevlucht.» 

De Filipijnse overheden zitten volgens Nancy erg verveeld met de moord.

«Ze hebben een massa politiemensen op de zaak gezet in de hoop de overvallers zo snel mogelijk te arresteren», aldus nog Nancy.

Eind deze week worden Lisa en haar twee dochters weer in ons land verwacht. De begrafenisplechtigheid voor Eddy Nierynck vindt vermoedelijk volgende woensdag plaats in Oostende.

-- door Pascal Jacquemyn

16/07/2005

Bron : http://users.pandora.be/balutpenoy/

Archief - Home