Filipijnse president wil afzettingsprocedure ondergaan

MANILLA - De Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo is bereid zich in een afzettingsproces te verdedigen als dat de enige manier is om de beschuldigingen van verkiezingsfraude uit de wereld te helpen. Dat heeft de woordvoerder van de president, Ignacio Bunye, in een verklaring gezegd.

Er is helemaal geen reden voor een impeachment en zoín procedure is een verspilling van ieders tijd, zei Bunye. Maar als alleen daarmee een eind kan komen aan ,,het op het publiek spelen en modder gooien'' gaat het presidentschap akkoord, zei hij.

Het verkiezingsschandaal draait om de opname van een gesprek dat Arroyo vlak na de verkiezingen van mei vorig jaar voerde met een lid van de kiescommissie. Het Huis van Afgevaardigden, dat de zaak onderzoekt, was van plan dinsdag een cd met drie uur durende opnamen van afgeluisterde telefoongesprekken aan te horen. Naar verluidt staan op de cd, die in het bezit is van oppositieparlementariŽr Allan Paguia, ook gesprekken die andere politici, onder wie leden van de oppositie, met de kiescommissie hebben gevoerd. Net als Arroyo zouden zij de indruk maken de uitslag naar hun hand te willen zetten.

Demonstraties waarin Arroyoís aftreden wordt geŽist worden steeds massaler en de vrees bestaat dat de politieke crisis aanleiding kan worden voor een staatsgreep.

05/07/2005

Bron : De Standaard

Archief - Home