Echtgenoot president verlaat Filipijnen na schandalen

MANILLA - De echtgenoot van de door schandalen omgeven Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo heeft vrijwillig het land verlaten. Hij wil daarmee tegenstanders die klagen over corruptie de wind uit de zeilen nemen.

"Vandaag heeft mijn familie opnieuw ons persoonlijke geluk moeten opofferen", aldus Arroyo in een emotionele mededeling. "We zullen hem vreselijk missen." Zij maakte niet bekend hoe lang haar man Jose Miguel in het buitenland blijft en waarheen hij gaat. 

Parlementsleden van de oppositie hebben hem, zijn zoon en andere familieden beschuldigd van betrokkenheid bij goksyndicaten. Zij hebben tot nog toe echter niets kunnen bewijzen. Filipijnse media melden verder dat Jose Miguel overheidstransacties en -benoemingen heeft be´nvloed. 

Maandag betuigde Arroyo al spijt over een telefoontje dat ze vlak na de presidentsverkiezingen van mei 2004 met iemand van de onafhankelijke kiesraad pleegde. Haar stem kwam op een bandje te staan dat de basis is voor tal van aantijgingen over manipulatie van de verkiezingen. Arroyo ontkent echter dat ze de uitslagen wilde be´nvloeden. 

Kenners verwachten niet dat Arroyo door de beschuldigingen het veld zal ruimen. Ook pogingen haar af te zetten maken weinig kans. De president wordt gesteund door een meerderheid in beide kamers van de volksvertegenwoordiging.

29/06/2005

Bron : Telegraaf.nl

Archief - Home