Twee Japanners verschuilen zich sinds WOII in Filipijnen

In de Filipijnen zijn twee mannen opgedoken, die zeggen dat ze Japanse soldaten zijn die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben verscholen in de bergen op het zuidelijke eiland Mindanao.
De twee kwamen vrijdag niet opdagen in een hotel op Mindanao, waar ze hadden afgesproken met Japanse diplomaten.

De Japanners werden vorig jaar september ontdekt door een landgenoot die voor zaken op Mindanao was. De voorzitter van een Japanse veteranenorganisatie, Goichi Ichikawa, zei de regering in februari op het bestaan van de mannen te hebben gewezen. De twee zouden al lang naar Japan hebben willen terugkeren, maar dat niet hebben gedurfd uit angst dat ze voor de krijgsraad gebracht zouden worden. Ze zouden in de Tweede Wereldoorlog na een wandeling in de bergen hun eenheid niet hebben kunnen terugvinden.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde dat de op Mindanao opgedoken mannen mogelijk de 87-jarige Yoshio Yamakawa en de 83-jarige Tsuzuki Nakauchi zijn. Ichikawa zei te hebben begrepen dat er zeker drie Japanse soldaten in de bergen van Mindanao wonen.
In 1974 werd in de Filipijnse bossen een Japanse soldaat gevonden die dacht dat de oorlog nog bezig was. Zijn voormalige commandant moest eraan te pas komen om hem ervan te overtuigen dat de oorlog was afgelopen.

27/05/2005

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home