VS verkopen steeds meer wapens aan ondemocratische regimes

Sinds de aanslagen van 11/09 hebben de VS in het kader van de "oorlog tegen de terreur" hun wapenleveringen aan repressieve en zeer ondemocratische regimes aanzienlijk opgevoerd, zo staat in een rapport van de onderzoeks- en drukkingsgroep Arms Trade Resource Center.

De toegenomen wapenleveringen zijn een "beloning" voor landen die de VS zijn bijgesprongen in de "oorlog tegen terreur" of die Washington hebben gesteund bij de operaties in Irak en Afghanistan. Een meerderheid van leveringen aan ontwikkelingslanden gaat naar landen die het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zelf "ondemocratisch" noemt.
Zodoende worden Amerikaanse wapens gebruikt in actieve conflicthaarden als Angola, Tsjaad, EthiopiŽ, Colombia, Pakistan, IsraŽl en de Filipijnen. Zeer belangrijke ontvangers van militaire hulp of wapensystemen zijn landen als Oezbekistan, Saoedi-ArabiŽ, Egypte, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Op de bondgenoten IsraŽl en Egypte na kunnen dergelijke landen genieten van het militaire FMF-programma dat van 2001 tot 2003 met 68 procent is toegenomen tot bijna zes miljard dollar. Het betreft het grootste Amerikaanse programma voor militaire hulp, waarbij de recipiŽnten enkel geld krijgen als ze wapensystemen in de VS zelf kopen.

De grootste toename van FMF (Foreign Military Financing) was voor JordaniŽ, Afghanistan, Pakistan en Bahrein. Het aantal landen dat van deze steun geniet, nam toe van 48 in 2001 tot 71 dit jaar, of een stijging met 47,9 procent.
"Repressieve regimes bewapenen en tegelijkertijd campagne voeren tegen tirannie ondermijnt de geloofwaardigheid van de VS, en maakt het moeilijker om andere naties hoge normen in verband met gedrag en mensenrechten aan te praten", aldus Frida Berrigan, die het rapport mee heeft opgesteld.

Het document benadrukt tevens dat deze strategie de veiligheid van de VS ondermijnt in plaats van verhoogt. Amerikaanse wapens en wapentechnologie kunnen immers in handen van vijandige naties komen, zoals dat in de jaren tachtig het geval was voor Irak en Panama, of bij rechtse fundamentalistische "vrijheidsstrijders" zoals in Afghanistan, waar er veel zijn die het terreurnetwerk al-QaÔda steunen.

27/05/2005

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home