Eerste gevallen van gsm-virus Cabir opgedoken in Nederland

In Nederland zijn de eerste gevallen gemeld van een virus dat zich richt op mobiele telefoons. Het gaat om de tweede variant van het allereerste gsm-virus Cabir, dat vorig jaar al opdook.
Volgens het Finse anti-virusbedrijf F-Secure is het gevaar op een grootschalige verspreiding echter uiterst klein. In België werd er tot nu toe nog geen melding gemaakt van een dergelijk virus, zo meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) vrijdag.

Het Cabir-virus verspreidt zich alleen over een korte afstand (binnen de tien meter) via het draadloze communicatiesysteem Bluetooth en alleen onder telefoons met het besturingssysteem Sybian 60 of hoger. Ook in illegaal gekopieerde spelletjes en andere toepassingen die op gsm-toestellen kunnen worden geīnstalleerd, kan het virus zich verstoppen.

Volgens een virusexpert van distributeur JH-Systems van F-Secure gaat het in Nederland hooguit om enkele tientallen infecties. "Het virus veroorzaakt relatief weinig schade: enkel de telefoonbatterij raakt sneller leeg", aldus de expert. "Het virus is ook makkelijk te verwijderen met enkele speciale programma's die virusbestrijders aanbieden. Tot nu toe beschikken mobiele telefoons nog over te weinig capaciteit om volwaardige antivirusprogramma's te draaien".

In juni vorig jaar ontdekten virusbestrijders Cabir voor het eerst op de Filipijnen. Sindsdien dook het virus al in achttien andere landen op.

29/04/2005

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home