Ook AziŽ rouwt om de paus

Ook het voornamelijk niet-katholieke AziŽ bevind zich in een rouwstemming, een dag nadat paus Johannes Paulus II op 84-jarige leeftijd is overleden. De verschillende Aziatische staatshoofden prijzen de paus als een groot strijder voor gerechtigheid, vrede en vrijheid.

Sommige regeringen bevolen de vlaggen halfstok te hangen ter ere van de paus. In Singapore, dat grotendeels boeddhistisch is, eerde de eerste minister de paus als "een symbool van medeleven en hoop voor de hele mensheid". Ondertussen woonden honderden Singaporezen missen bij en brandden kaarsen voor de kerkvader.

Ook de Pakistaanse premier prees de inspanningen van de paus, net als de premier van Thailand, dat circa 300.000 katholieken telt, en de regering van IndonesiŽ, waar de grootste moslimgemeenschap ter wereld woont.

Overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki leidden de rouwplechtigheden in Japan, waar de paus in 1981 op bezoek was.

Op de Filipijnen, waar de katholieke bevolking wel in de meerderheid is, beval presidente Gloria Macapagal Arroyo de vlaggen halfstok te hangen. Ze omschreef Johannes Paulus II als "een groot verdediger van de christelijke waarden. De wereld zal deze sterke spirituele brug tussen de naties missen", zei ze nog.

03/04/2005

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home