Ex-rebellen en leger in zuiden Filipijnen leveren strijd

Gevechten tussen aanhangers van een gedetineerde ex-rebellenleider en het leger op het eiland Jolo in het zuiden van de Filipijnen hebben sinds maandag aan veertien soldaten het leven gekost. Zestien soldaten zijn gewond geraakt, aldus het leger. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er aan de zijde van de opstandelingen zijn gevallen.

Het geweld speelt zich af in Panamao en omliggende plaatsen. Zo'n vijfhonderd aanhangers van ex-rebellenleider Nur Misuari vielen het leger maandag aan, nadat dat een aanval had uitgevoerd op hun bolwerk in de buurt van Panamao, waar zich leden van de extremistische moslimgroep Abu Sayyaf zouden schuilhouden. Volgens de aanhangers van Misuari kwamen bij die aanval twee kinderen en hun ouders om het leven.

Misuari was de leider van het Moro Nationaal Bevrijdingsfront, dat in 1996 een vredesakkoord sloot met de Filipijnse regering. Toen er een paar jaar later toch weer gevechten uitbraken werd Misuari gearresteerd op verdenking van rebellie, waar levenslang op staat. Zijn aanhangers, die nog altijd bewapend zijn, worden ervan beschuldigd Abu Sayyaf te steunen. Abu Sayyaf is in verband gebracht met Al-Qaida.

08/02/2005

Bron : nieuws.nl

Archief - Home