Filippijnse artsen liever verplegers in het buitenland

MANILLA De Filippijnen kampen met een dramatische braindrain van medisch personeel. De nieuwste trend is dat Filippijnse artsen zich massaal omscholen tot verpleegkundigen om hun geluk in het buitenland te beproeven. 

De Filippijnen zijn wereldwijd de grootste leverancier van verpleegkundigen aan andere landen. 

Op de lijst van dokters die naar het buitenland vertrekken, moet het land enkel India voorlaten. In 2002 alleen al verlieten 13.000 medisch geschoolde Filippijnen hun land om elders te gaan werken, zegt de POEA, de Filippijnse Overzeese Tewerkstellingsvereniging. In totaal gingen zij in meer dan dertig landen aan de slag. Vorig jaar belandden de meeste dokters in Groot-Brittannië, Koeweit en de Verenigde Staten. «Het fenomeen was nog nooit zo alarmerend als vandaag», zegt dokter Jaime Galvez-Tan, de directeur van het Nationaal Instituut voor Gezondheid in de Filippijnen. Nog meer alarmerend is dat tegenwoordig ook artsen ervoor kiezen hun land te verlaten, en ze zijn daarvoor zelfs bereid zich om te scholen tot verplegers. Eind vorig jaar namen meer dan 18.000 kandidaten deel aan testen van de examencommissie van de regering die bevoegd is voor het uitschrijven van licenties aan Filippijnse verpleegkundigen. Het is niet bekend hoeveel dokters daarbij waren, maar een arts zei dat in zijn examengroep alleen al 450 dokters zaten. 

Verpleegkundescholen hebben het gat in de markt alvast goed gezien en hebben speciale programma’s opgezet om dokters om te scholen. «Filippijnse verpleegkundigen kunnen wereldwijd worden ingezet», zegt Galvez-Tan. «Ze maken goede kansen om in het buitenland werk te vinden omdat de curricula van medische onderwijsprogramma’s grote parallellen vertonen met die in landen in het Noorden.» Daarnaast doet de politieke instabiliteit in het land velen naar andere oorden verlangen, terwijl de werkomstandigheden meer dan eens te wensen over laten.

De regering legt de vertrekkers bovendien amper iets in de weg. «De Filippijnen zullen nooit kunnen concurreren met de salarissen en betere kansen in ontwikkelde landen, maar de regering mag deze braindrain niet tolereren», waarschuwt Galvez-Tan. «Het is hoogtijd dat er maatregelen komen om deze gezondheidsbedreigende situatie aan te pakken.»

25/01/2005

Bron : www.freemetro.be

Archief - Home