Arts verstopt vrouw in betonnen vloer

Nederland - ,,Ze is op een vliegtuig gestapt en vertrokken naar de Filippijnen. Ze had last van een postnatale depressie en wilde weg uit Nederland.'' Toen arts Edwin ten W. uit het Brabantse Nuenen vier jaar geleden vragen kreeg over de verdwijning van zijn vrouw had hij zijn antwoord klaar.

Iedereen geloofde hem. Waarom zou een gerespecteerde arts liegen? Als zo iemand zegt dat zijn buitenlandse vrouw overspannen terug naar haar geboorteland is getrokken, dan klopt dat. Zo dacht zijn familie erover. Ook het Nederlandse gerecht maakte zich niet al te veel zorgen over de verdwijning van Bebe Paņa. Edwin ten W. mocht in elk geval ongestoord naar het Noorse Oslo vertrekken. 

Er was maar een vervelende luis in de pels van de arts: de beruchte Nederlandse speurneus Peter R. de Vries. In zijn geheel eigen stijl beet de misdaadverslaggever zich vast in het dossier. Hij trok naar Oslo en naar de Filippijnen in de hoop de waarheid te achterhalen, want - zo ontdekte hij al snel - het verhaal over de terugkeer naar de Filippijnen rammelde aan alle kanten. De arts had verklaard dat hij zijn vrouw enkele keren had opgezocht in de Filippijnen, waar ze als lerares aan de slag was. De Vries vond geen spoor van de vrouw. 

De perfecte moord

Onder druk van het werk van de Vries begon ook de Nederlandse politie een onderzoek. In oktober 2004 vloog de arts al een eerste keer achter de tralies. Zijn huizen in Nederland en Oslo werden ondersteboven gekeerd op zoek naar aanwijzingen. De politie vond alleen wat kinderporno. De arts kwam weer vrij. ,,Hij blijft verdacht van de moord op zijn vrouw'', liet het gerecht toen weten. ,,Maar zonder lijk is er geen bewijs.'' 

Het leek lange tijd de perfecte moord. Tot het gerecht, alweer op aangeven van de Vries, besliste om een intensieve zoekactie te organiseren in een pand van de tweelingbroer van de arts. Daar vonden ze woensdag het lichaam van de 38-jarige Filippijnse vrouw. De twee broers hadden haar ingebetonneerd in de vloer. Zowel Edwin ten W. als zijn broer Helmar zijn aangehouden. 

De arts heeft ondertussen een nieuwe verdedigingslijn opgetrokken. Hij zou zijn vrouw dood gevonden hebben. Ze zou zelfmoord hebben gepleegd door een plastic zak over haar hoofd te trekken. In paniek had hij het lichaam verstopt. 

Gezien alle leugens uit het verleden, lijkt het Nederlandse gerecht grote vraagtekens te plaatsen bij dat nieuwe verhaal.

(SDB)

21/01/2005

Bron : Het Volk

Archief - Home