VN plaatsen Saudische activisten en leider Abu Sayyaf op sanctielijst

De Verenigde Naties hebben drie nieuwe namen toegevoegd aan hun sanctielijst voor van terreur verdachte personen en groepen. Het gaat om de SaudiŽrs Saad al-Faqih en Adel Batterjee en Khadaffy Janjalani, de leider van de Filipijnse terreurorganisatie Abu Sayyaf.

Saad al-Faqih is een dissident die de Saudische monarchie wil vervangen door een gekozen regering. Hij woont in Londen en staat aan het hoofd van de daar gevestigde Beweging voor islamitische Hervorming in ArabiŽ.
Batterjee is door de Amerikaanse inlichtingendienst omschreven als een belangrijke financier van mujahedeen- en jihadgroepen in de hele wereld, waaronder Al-Qaida.
Janjalani wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de ontvoering van Amerikanen en andere buitenlanders in het zuiden van de Filipijnen. Een van de Amerikanen werd onthoofd.

Er werd ook een naam van de sanctielijst afgevoerd - die van de JordaniŽr Shadi Abdellah. Abdellah, die korte tijd als chauffeur voor Osama bin Laden fungeerde, heeft vanuit de gevangenis getuigd tegen zijn vroegere kameraden in een Duitse cel van de in Irak opererende terreurgroep van Abu Musab al-Zarqawi.

Sancties moeten door alle vijftien lidstaten van de VN-Veiligheidsraad worden goedgekeurd. Als dat gebeurt zijn alle 191 VN-landen gehouden de tegoeden van de betroffen personen of groepen te bevriezen en hen te onderwerpen aan een reisverbod en wapenembargo. Met de laatste wijzigingen meegerekend staan er nu 320 personen en 115 groepen op de VN-lijst.

24/12/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home