"Mensenrechtensituatie op Filipijnen 'zorgwekkend' "

De mensenrechtensituatie op de Filipijnen is zorgwekkend en het aantal geweldplegingen op de eilandengroep blijft alsmaar toenemen, zo waarschuwen enkele Belgische NGO's vrijdag in een persbericht.
"Hoewel de Filipijnse overheid verantwoordelijk is voor de meerderheid van de schendingen, constateren we toenemende schendingen door niet-staatsactoren", zo klinkt het.

In het kader van de Internationale Dag van de Mensenrechten roepen de NGO's (11.11.11, Bevrijde Wereld, Broederlijk Delen, Intal, Oxfam Wereldwinkels, Vlaams Internationaal Centrum, Volens, Trias en Wereldsolidariteit) de Filipijnse autoriteiten dan ook op om de gewelddadige optredens van het leger, politie en gewapende oppositiegroepen te stoppen en de mensenrechten te respecteren.

"We vragen dat de Filipijnse regering stopt met buitengerechtelijke moorden en de vrijwillige arrestaties van burgers. Daarnaast roepen we de regering ook op om de privé-legers, paramilitaire milities en gewapende groepen op te doeken", zo stellen de Belgische NGO's. "De slachtoffers zijn in de eerste plaats de armen en onderdrukten, met wie de Belgische NGO's en solidariteitsgroepen samenwerken om uit de marginaliteit te kunnen ontsnappen. Het geweld is een hinderpaal om tot ontwikkeling te komen", aldus nog de NGO's.

10/12/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home