Politieke partijen gezien als 's werelds meest corrupte instellingen

Politieke partijen worden gezien als de meest corrupte instellingen ter wereld, zo blijkt uit een publieke opiniepeiling van Transparency International (TI), die donderdag in Parijs werd voorgesteld.
"In 36 van de 62 onderzochte landen werden politieke partijen door het grote publiek gezien als de instellingen die het meest onderhavig zijn aan corruptie", zo schrijft TI in haar Globale Corruptie Barometer 2004, die gepubliceerd werd naar aanleiding van anti-corruptiedag. De politieke partijen worden gevolgd door de wetgevende macht en de politie, die met het gerecht om de derde plaats streed.
Van de meer dan 50.000 mensen die werden ondervraagd, antwoordde 44 procent dat het politieke leven "in grote mate" aangetast was door corruptie, 33 procent vond dat van het bedrijfsleven.

De zienswijzen varieerden sterk van land tot land, zelfs binnen Europa. Terwijl een aanzienlijk deel van de Oostenrijkers, Denen en Finnen zeiden dat corruptie geen invloed had op het politieke leven in hun land, uitte meer dan helft van de Griekse, Franse, Ierse en Italiaanse ondervraagden hun "grote bezorgdheid" omtrent de corruptie in de politiek.
Gelijkaardige pessimistische antwoorden kwamen er uit Centraal- en Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Wat corruptie in het bedrijfsleven betreft, verklaarde de helft van de respondenten in Turkije, Israel, Zuid-Korea, Taiwan en de Filipijnen dat corruptie alomtegenwoordig is bij de bedrijven in hun land. In Japan, Hongkong en Singapore bleef dat aantal daarentegen beperkt tot een derde of minder van de respondenten.
"Ongeveer één op tien in de wereld geeft toe in de loop van het vorige jaar smeergeld te hebben betaald", zo berichtte TI nog. De hoogste scores op dit vlak waren terug te vinden in Kameroen (50 procent), Kenia, Litouwen, Moldavië en Nigeria (allen tussen de 31 en de 40 procent).

9/12/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home