Varkens tegen ondervoeding

Etienne Buntinx zet zich al zeventien jaar in voor Filippijnen

LUMMEN - Het vijfde werkbezoek van meester Etienne Buntinx van de basisschool Domino in Genenbos en Meldert aan een aantal hulpprojecten op de Filippijnen is opnieuw een succes geworden. De meeste projecten draaien goed en er werd zelfs begonnen met het kweken van varkens om de kinderen te behoeden voor ondervoeding. 
Daarnaast kregen de geadopteerde kinderen via Plan International nieuwe kansen, loopt het gehandicaptenproject Helping Hands op wieltjes en kregen vier studenten financiële steun om met universitaire studies te beginnen. 

Toen Etienne Buntinx zeventien jaar geleden samen met de leerlingen van het vierde leerjaar van de lagere school in Genenbos begon met een hulpproject voor de Filipijnen had hij nooit gedacht dat dit zijn leven zo drastisch zou veranderen. 

Het begon heel eenvoudig met steun voor een klein plaatselijk schooltje in Diffun. Die steun is er ook vandaag nog steeds, maar het hulpproject heeft ondertussen veel grotere proporties aangenomen. ,,Voor mij was het hele project in het begin een vorm van solidariteit'', begint meester Etienne zijn verhaal. ,,Na verloop van tijd begon ik mij steeds meer af te vragen waarom ik dit eigenlijk doe. Ik kwam tot de conclusie dat er voor mij drie belangrijke pijlers waren. Naast solidariteit zijn dat naastenliefde en zelfopoffering. Die dingen hebben mij de kracht gegeven om voort te doen. De resultaten liegen er niet om. Momenteel hebben wij via Plan International een aantal kinderen geadopteerd die de kans krijgen om lager onderwijs te volgen. Ons eerste kind, Nebreda Arsenia, werd geadopteerd in 1990. Zij is ondertussen zelf moeder en haar kind begint binnenkort aan het eerste leerjaar. Zo is de cirkel dus rond. De moeder kon op onze steun rekenen en haar kind nu ook. Daarnaast ondersteunen wij ook het project Helping Hands. Deze organisatie tracht 75 gehandicapte kinderen in de buurt van Manilla op te vangen en een menswaardig bestaan te geven.'' 

Eten voor twee kinderen

Met de scholengemeenschap Domino slaagt Buntinx er ieder jaar in om het voedsel voor twee van deze kinderen te betalen. Ondervoeding is trouwens een groot probleem op de Filippijnen. ,,Vandaar dat we nu gelden hebben vrij gemaakt voor een varkenskweekproject. Wij geven geld om dieren aan te kopen. De plaatselijke bevolking staat in voor de kweek van nieuwe dieren. Met de opbrengst daarvan kunnen ze dan eten kopen en raakt het probleem van ondervoede kinderen langzaam opgelost. Het laatste project dat we hebben lopen, is een project rond studenten op de universiteit. Amper één op de tien gezinnen op de Filippijnen kan het financieel aan om hun zoon of dochter naar de universiteit te sturen. Daarom betalen wij elke semester het schoolgeld voor ongeveer vier universiteitsstudenten. Op deze manier willen wij ons steentje bijdragen om deze kinderen een schitterende toekomst te geven'', besluit Etienne Buntinx. 

Voor de Lummenaar was het de vijfde keer in tien jaar dat hij de hulpprojecten op de Filippijnen bezocht. Zijn volgend bezoek is gepland voor juli 2006. 

Wie de hulpprojecten wil steunen kan contact opnemen met Etienne Buntinx via het nummer 0497-80.36.03.

04/11/2004

Bron : Het Volk

Archief - Home