Ontvoerders VN'ers in Afghanistan stellen ultimatum

De aan de Taliban gelieerde Afghaanse militie die drie verkiezingswaarnemers van de Verenigde naties heeft ontvoerd heeft maandag gezegd dat de Afghaanse regering tot vrijdag de tijd krijgt om ervoor te zorgen dat de VN zich uit Afghanistan terugtrekken.
Als dat niet gebeurt dan zullen de drie gijzelaars worden gedood, aldus de militie, die tevens liet weten de drie op afzonderlijke locaties te hebben ondergebracht om eventuele bevrijdingsacties bij voorbaat te frustreren. Mocht een van de gijzelaars worden bevrijd, dan zullen de overige twee onmiddellijk worden geliquideerd, aldus militiewoordvoerder Ishaq Manzoor.

De groep gaf zondag een videoband vrij waarop drie ontvoerde VN-waarnemers te zien zijn. De gijzelnemers dreigden het drietal te doden als de buitenlandse troepen Afghanistan niet verlaten en niet alle moslims die gevangenzitten op een Amerikaanse legerbasis bij Kabul en op de marinebasis Guantanamo op Cuba vrijkomen.

De drie werden donderdag uit een VN-voertuig ontvoerd in een drukke straat in Kabul. De ontvoering is opgeŽist door de Jaish-al Muslimeen (Leger van Moslims), een groep die banden onderhoudt met de Taliban. De gijzelaars zijn de Noord-Ierse Annetta Flanigan, de Filipijnse diplomaat Angelito Nayan en de uit Kosovo afkomstige Shqipe Habibi. Ze waren in Afghanistan als waarnemer bij de op 9 oktober gehouden presidentsverkiezingen.

De ontvoering dreigt de installatie van Hamid Karzai als de eerste democratisch gekozen president van Afghanistan, die voor deze week is gepland, te overschaduwen. VN-woordvoerder Manoel de Almeida e Silva zei opgelucht te zijn dat de gijzelaars ongedeerd lijken. Hij weigerde te zeggen of er contact is gelegd met de ontvoerders. Ook wilde hij niet zeggen of de drie betrokken waren bij een omstreden onderzoek naar verkiezingsfraude. Afghaanse bronnen suggereerden dat militiecommandanten wier positie wordt bedreigd door Karzai's overwinning, achter de ontvoering zitten.

01/11/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home