Filipijnse veiligheidsraad per ongeluk uitgezonden op radio

MANILLA - De Filipijnse staatsradio heeft per ongeluk een deel van het overleg van leden van de Filipijnse regering over de ontvoering van een Filipijnse VN-medewerker in Afghanistan live uitgezonden. In de paar minuten van het overleg die op de radio te horen waren, werden geen staatsgeheimen onthuld maar was goed te horen dat minister van Buitenlandse Zaken Alberto Romulo niet wist dat zijn woorden live werden uitgezonden. 
Romulo legde een aantal andere ministers maandag in het paleis van president Gloria Macapagal Arroyo voor wat zijn ministerie wil doen om de Filipijnse gijzelaar Angelito Nayan, die vorige week in de Afghaanse hoofdstad Kaboel werd ontvoerd door Talibanstrijders, vrij te krijgen. Romulo zei dat er een crisisteam moet worden gevormd, dat alle acties moeten worden geco÷rdineerd met de Verenigde Naties en dat er een Filipijnse diplomaat naar Afghanistan zal worden gestuurd om te bemiddelen. 

De 34-jarige Nayan werd donderdag samen met twee andere verkiezingsmedewerkers van de VN in Kaboel ontvoerd. Zijn ontvoerders hebben gedreigd de gijzelaars te vermoorden tenzij alle Afghaanse gevangenen uit de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay worden vrijgelaten en alle VN-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan.

Meteen na de besprekingen in het presidentieel paleis kondigde president Arroyo een mediastilte over de ontvoering af. Die is volgens haar nodig om te voorkomen dat tegenstrijdige berichten Nayans leven in gevaar brengen.

01/11/2004

Bron : De Standaard

Archief - Home