ASEAN haalt banden met buren aan

JAKARTA De ambitieuze Zuid-Oost Aziatische landen starten binnenkort vrijhandelsgesprekken met AustraliŽ, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Ze voeren intussen ook verkennende gesprekken met China en India ťn willen graag scheep gaan met Europa.

Het Zuid-Oost Aziatisch handelsblok, kortweg ASEAN, telt tien zeer diverse leden. Sommige landen worden geleid door dictators, andere dragen de communistische ideologie in het hart en verschillende lidstaten kampen met gewelddadige opstandelingen. Maar alle tien - IndonesiŽ, Thailand, MaleisiŽ, Singapore, de Filippijnen, Brunei, Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam - zijn ze economische groeipolen.

Vanaf volgend jaar start ASEAN onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Tegen ten laatste 2017 zou het akkoord, dat onder andere zal bestaan uit vrijhandel en minder hoge taksen, worden uitgevoerd.

Met Zuid-Korea beginnen de gesprekken in januari 2005. In 2009 zou het akkoord in voege treden. Japan start de onderhandelingen met ASEAN in april. De handel zou worden vrijgemaakt in 2012. Voor de start van het vrijhandelsakkoord met India pint ASEAN zich op 2011. China zal in 2015 volledige vrijhandel met ASEAN genieten.

Europa staat eveneens op het verlanglijstje van ASEAN. ęOoit zal daar iets van in huis komenĽ, weet Europees commissaris Pascal Lamy, maar een tijdstabel werd niet overeengekomen.

Met de akkoorden willen de tien ASEAN-landen hun economie versterken. De akkoorden passen ook in het ruimere ASEAN-kader. De tien Zuid-Oost Aziatische landen willen in 2020 een economische gemeenschap vormen (ASEAN Economic Community -AEC). Daarna wordt een eenheids -munt de grote uitdaging. @ www.aseansec.org

www.aseansec.org

06/09/2004

Bron : Metro

Archief - Home