Vier mensen komen om bij noodweer in de Filipijnen

In de Filipijnen zijn woensdag vier mensen omgekomen en hebben duizenden anderen hun woning moeten verlaten toen zware regenval aardverschuivingen veroorzaakten in de hoofdstad en de nabijgelegen provincies. Volgens het Bureau van Civiele Bescherming (OCD) zijn nog twee personen vermist. Door het slechte weer zijn heel wat vluchten afgezegd en zitten bijna 2.000 mensen vast op de luchthaven van Manila.
Twee van de slachtoffers zijn een vierjarig jongetje en een meisje van zeven. De twee kleuters kwamen om in een plotse overstroming. De jongen, Jeremy Laurio, was aanvankelijk als vermist opgegeven nadat een aardverschuiving het dorpje Silangan in de provincie Rizal ten oosten van Manila trof.

Meer dan 6.800 mensen hebben hun woning halsoverkop moeten verlaten en zijn gevlucht naar evacuatiecentra. Volgens het OCD zitten er 100 mensen uit het dorp Silangan. Soldaten moesten meerdere families bevrijden die door het stijgende water hun huis niet meer konden verlaten. Tegen etenstijd was het noodweer zo hevig dat in scholen alle lessen werden opgeschort en ambtenaren de toestemming kregen om naar huis te vertrekken.
Door het slechte weer zijn ook een heel aantal vluchten afgezegd, zegt Alfonso Cusi van de internationale luchthaven Ninoy Aquino van Manila. Daardoor zitten volgens Cusi momenteel zo'n 1.700 reizigers vast in Manila.

Volgens het lokale weerbureau worden de zware regens veroorzaakt door de zuidwestelijke moesson en versterkt door de tyfoons Aere en Chaba ten noorden van de Filipijnen. Het weerbureau waarschuwt dat het slechte weer kan aanhouden en dringt er bij bewoners van laaggelegen gebieden op aan voorzorgen te nemen.

25/08/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home