Kleinere gezinnen bepleit voor de Filipijnen

Net als in China en IndonesiŽ moet ook het aantal kinderen per koppel op de Filipijnen worden beperkt. Hiervoor heeft een Filipijns kamerlid een wetsvoorstel ingediend. Met de huidige bevolkingsgroei zal de Filipijnse bevolking in 30 jaar zijn verdubbeld.

Het kamerlid wil lagere belastingen en schoolgelden voor mensen die het bij twee kinderen houden. Op deze manier moet het hoofd worden geboden aan de problemen die volgens hem het gevolg zijn van de snel groeiende bevolking van de eilandengroep. Sancties voor kroostrijkere gezinnen komen er niet. Inmiddels woedt het debat over de 'tweekindpolitiek' in volle hevigheid in het parlement.

Op de Filipijnen wonen zo'n 84 miljoen mensen. Geschat wordt dat de bevolking jaarlijks groeit met 2,36 procent. Per minuut worden er vier baby's geboren. De laatste jaren is op de Filipijnen het gemiddelde aantal kinderen per vrouw wel gedaald van 4,1 in 1993 tot 3,5 in 2003. Het gebruik van anticonceptiva steeg van 40 naar 49 procent.

Bevolkingsdruk

De voorstanders van het wetsvoorstel menen dat de zware bevolkingsdruk de inspanningen om de nationale economie uit het slop te halen teniet doet. De belofte van president Arroyo om tijdens haar zesjarige ambtstermijn 6 tot 10 miljoen banen te creŽren, zal door de groei niet kunnen worden gerealiseerd. Van de Filipijnse bevolking is 38 procent arm.

Arroyo zelf zweeg in haar nationale toespraak op 26 juli over de bevolkingskwestie. Critici vermoeden dat ze het onderwerp als overtuigd katholiek vermijdt, bang om kritiek te krijgen van de kerk. De katholieke kerk keurt het gebruik van voorbehoedsmiddelen af en is fel tegen het wetsvoorstel voor twee kinderen per gezin. Vier op de vijf Filipijnen zijn katholiek.

Subsidie voor meisjes

Ook China probeert met financiŽle voordelen de bevolkingsopbouw bij te sturen. De man-vrouw-verhouding onder kinderen is zo ongelijk geworden, dat de Chinese regering onlangs heeft besloten gezinnen die hun babymeisjes niet laten aborteren, allerlei voordelen toe te kennen, zoals gratis gezondheidszorg, speciale huisvesting en goedkoper onderwijs.

Al jaren mogen gezinnen in Chinese stedelijke gebieden slechts een kind hebben. Op het platteland is een tweede kind toegestaan als het eerste een meisje is. Er bestaat een grote voorkeur voor jongetjes omdat deze geacht worden later voor hun ouders te zorgen. In sommige provincies zijn er 130 jongens op 100 meisjes, terwijl in de rest van de wereld dit gemiddeld 105 op 100 is.

16/08/2004

Bron : One World

Archief - Home