Tienduizend jonge vrijwilligers staan zieken bij in Lourdes

De bedevaarders komen vanuit alle hoeken van de wereld naar Lourdes gestroomd, het bezoek van de paus heeft hun aantal alleen maar doen toenemen. Maar een groot deel van de bedevaarders is ziek of kan niet meer uit de voeten. Meer dan tienduizend, vaak heel jonge, vrijwilligers begeleiden hen op hun reis naar de heilige maagd.

Uit alle delen van de wereld zijn er bedevaarders naar Lourdes gekomen, vooral om de paus te zien. ,,Ik wil de stem van de paus horen", vertelt Michael (16) uit de Filipijnen. Een Sloveense Emmanuelgemeenschap zond een hele bus. ,,Ik wil aan Maria vragen hoe ik mijn leven moet inrichten. En ik ben blij de paus te zien: hij is een teken dat wij één geloof vormen", vertelt Matthias (19), een student geschiedenis. ,,Via Maria hoop ik dichter bij God te raken", voegt Anna eraan toe.

Een groep Spaanse meisjes is zonder veel voorbereiding van Madrid naar Lourdes afgereisd: ,,Wij houden van de paus. Hij heeft een goddelijke kracht, en wij kunnen veel leren van hem want hij heeft een jonge geest. Hij zegt ons hoe te leven, en daar steken we veel van op", zegt Barbara namens de groep.

Ziekenengel

Een groepje jonge Parijzenaars van een jaar of zeventien is zich speciaal voor het pausbezoek als vrijwilliger komen aanmelden. Ze zien er mooi uit, zijn goed gekleed, en komen duidelijk uit de betere katholieke kringen: ,,Veel mensen lachen met ons geloof, maar wij zijn sterk genoeg om ons daartegen te verzetten; Voor ons is de paus een gids, met veel interesse voor jonge mensen. De dingen die hij zegt waar iedereen zo tegen is, bewijzen juist dat hij aandacht heeft voor de problemen waar wij mee worstelen. Seksuele relaties voor het huwelijk bijvoorbeeld vinden wij een aantasting van de menselijke waardigheid. De paus heeft een goddelijke kracht, dus wat hij zegt moeten we volgen. Want als hij iets zegt, voel je zo de Heilige Geest spreken."

Armelle, een veertigjarige Franse verpleegster, was gisteren tijdens de mis als een engel voor haar zieken: voortdurend gaf ze hen wat water, smeerde hen in met zonnecrème, hield hun gezicht fris. ,,Ik geloof in God, en vind dat wij hier zijn om elkaar te helpen. En daar geef ik al mijn vrije tijd aan. Dat is veel belangrijker dan die oppervlakkigheden waar anderen zich mee bezig houden."

Van onze reporter Bart Moerman en fotograaf Marc Herremans in Lourdes

16/08/2004

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home