Aan hoofd samengegroeide tweeling gescheiden

Een Siamese tweeling uit de Filipijnen die met de bovenkant van hun hoofd aan elkaar was gegroeid, is woensdagavond in een ziekenhuis in New York gescheiden. De operatie duurde meerdere uren. De plastisch chirurg van de twee meldde donderdagmiddag dat de jongens "sterk en stabiel" zijn.
Nadat de artsen erin waren geslaagd de hersenen van de 2-jarige Carl en Clarence Aguirre los te snijden, klonk er applaus in de operatiekamer in het Medisch Centrum Montefiore. Vervolgens werden de operatietafels waarop de kinderen met de hoofden naar elkaar toe lagen, een klein stukje van elkaar af gereden. De hersenen van de jongetjes werden bedekt met membraan en afgesloten met huid.

Om de Filipijnse tweeling te scheiden is gekozen voor een geleidelijk proces in plaats van de gebruikelijke marathonoperatie. De operatie van woensdag vormde het sluitstuk van een reeks voorbereidende operaties die in de afgelopen tien maanden zijn uitgevoerd.
De artsen hebben gezegd dat het maanden zal duren voor kan worden vastgesteld of de operatie is geslaagd. In het verleden werd een operatie geslaagd genoemd als een Siamese tweeling een scheiding overleefde. Ditmaal zijn de artsen pas tevreden als zij de Filipijnse jongetjes, die nog nooit hebben kunnen staan of elkaar aankijken, een volwaardig, onafhankelijk leven kunnen bezorgen.

De moeder en grootmoeder van de jongens waren aanwezig in het ziekenhuis waar de operatie werd uitgevoerd. De rest van de familie en vrienden wachtte in spanning af in hun woonplaats, een boerderij bij de stad Silay in de Filipijnen. Toen de moeder belde met het goede nieuws, barstte het gezelschap daar in juichen uit.

05/08/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home