Filipijnen en Thailand trekken zich terug uit Irak

vr 16/07/04 - De Filipijnen en Thailand zijn begonnen met de terugtrekking van hun troepen uit Irak. Tien Filipijnse militairen zijn al aangekomen in Koeweit. Hun 41 overblijvenden landgenoten zullen snel volgen. Zij waren in Irak voor humanitair werk.

Iraakse terroristen hadden ermee gedreigd hun Filipijnse gijzelaar te onthoofden als de troepen het land niet verlieten. Ondanks de waarschuwingen van de VS is de Filipijnse regering ingegaan op de eis van de gijzelnemers.

De gegijzelde Filipijn, de 48-jarige vrachtwagenchauffeur Angelo Dela Cruz, is nog niet vrijgelaten. Gisteren hadden de gijzelnemers hun ultimatum nog verlengd tot eind juli.

Tien Filipijnse militairen hebben Irak al verlaten. In Koeweit zullen ze worden opgevangen op de Filipijnse ambassade. Van daaruit zullen ze dan naar Manilla vliegen.

Ook Thailand trekt zijn 450 manschappen vanaf vandaag terug uit Irak. De reden voor de terugtrekking is de onveilige toestand in de stad Kerbala, waar de militairen humanitaire opdrachten vervulden. De Thaise terugtrekking moet voltooid zijn tegen 20 september.

18/07/2004

Bron : VRT Nieuws

Archief - Home