Ons land is zesde beste ter wereld om te leven

Bijna nergens ter wereld zo goed als hier

BelgiŽ blijft een goede plaats om te leven. Ons land staat evenals vorig jaar op de zesde plaats in een lijst van 176 landen. Dat blijkt uit het jongste rapport van de Verenigde Naties, waarin alle landen gerangschikt worden volgens de graad van ,,menselijke ontwikkeling''.

Noorwegen staat al enkele jaren ongenaakbaar op ťťn. Opmerkelijk is dat in de top-twintig vijftien Europese landen terug te vinden zijn (van het voormalige West-Europa). AziŽ moet het met ťťn vertegenwoordiger doen (Japan). Van de nieuwe EU-landen leunt SloveniŽ het dichtst bij de top aan met een 27ste plaats. Helemaal onderaan bengelen traditioneel Afrikaanse landen.

AANTAL DOKTERS PER 100.000 INWONERS

Als het aantal dokters in een land iets zegt over de gezondheid van zijn bevolking, moeten we hier met zijn allen heel welvarend zijn. Toch zijn we niet de nummer ťťn, maar moeten we de duimen leggen voor ItaliŽ en Griekenland, respectievelijk 21 en 24 in de algemene lijst.

INTERNETGEBRUIKERS PER 1.000 INWONERS

Echt fervente internetgebruikers zijn wij, Belgen, nog niet. Het Verre Oosten doet het met Singapore en Zuid-Korea opmerkelijk beter dan in de globale lijst. Daar moeten ze vrede nemen met een 25ste en een 28ste plaats.

WERKLOOSHEIDSGRAAD IN VERHOUDING TOT ACTIEVE BEVOLKING

BelgiŽ heeft te veel werklozen. Buurlanden als Nederland en Luxemburg doen het veel beter. Alleen Frankrijk zit nog in slechtere papieren. Opmerkelijk is de derde plaats van Mexico (nummer 53 in algemene lijst).

VROUWEN IN REGERING

De vrouwen worden op politiek vlak nog altijd stiefmoederlijk behandeld, zeker als er ministerposten te verdelen zijn. De Scandinavische landen zijn de meest voorbeeldige leerlingen van de klas. Zweden is het enige land waar de dames in de regering in de meerderheid zijn.

LEVENSVERWACHTING

In Zweden en Japan word je gemiddeld ouder dan tachtig jaar. Geen enkel ander land doet even goed. In BelgiŽ is de levensverwachting in dertig jaar tijd met meer dan acht jaar toegenomen. En heel merkwaardig: ondanks het geweld blijft de levensverwachting van de IsraŽli's hoog.

HULP AAN DERDE WERELD

BelgiŽ haalt bijlange niet de 0,7 procent van het bruto nationaal product die het zelf vooropstelt als het op ontwikkelingshulp aankomt. En toch staat ons land nog zesde. Erg gul zijn de rijke landen dus niet. Slechts vijf komen boven die 0,7 procent-grens uit. En Denemarken (17de in de algemene lijst) haalt net geen volle ťťn procent.

Tekst: Freddy VERMOERE

15/07/2004

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home