Filipijnen pogen gijzelaar te redden

MANILA/BADAD (ap, reuters) - Om te voorkomen dat een Filipijnse gijzelaar in Irak omgebracht wordt, liet de Filipijnse regering uitschijnen dat ze haar kleine troepenmacht ,,zo snel mogelijk'' zal terugtrekken uit Irak.

 Een groepering genaamd het Islamitische Leger in Irak dreigde ermee de 46-jarige vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz te vermoorden als de Filipijnse regering geen plannen maakte om versneld uit Irak weg te trekken. De deadline verstreek gisteravond om 21 uur. De 51 Filipijnse soldaten keren normaal op 20 augustus terug naar huis, maar de ontvoerders eisen dat dit al tegen 20 juli gebeurd is.

,,De Filipijnse regering zal haar humanitair contingent in Irak terugtrekken zodra de voorbereidingen voor hun terugkeer naar de Filipijnen afgerond zijn'', verklaarde de Filipijnse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Rafael Seguis, in Bagdad. Toen de Arabische tv-zender Al-Jazeera de verklaring uitzond, luidde het dat de terugtrekking ,,zo snel mogelijk'' zou gebeuren.

Het werd dus niet duidelijk wanneer de Filipijnse soldaten precies hun biezen zullen pakken in Irak. En de Filipijnse regering deed niets om meer duidelijkheid te verschaffen. ,,Laat de regering al het nodige doen om het leven van een onschuldige Filipijn te redden'', zei de woordvoerder van president Gloria Arroyo.

De verwarring was mogelijk bedoeld. President Arroyo wil niet afwijken van haar uitgesproken steun aan de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme, maar vreest ook de terugslag op het thuisfront als de 46-jarige vader van acht kinderen onthoofd wordt. De man werd vorige week woensdag ontvoerd.

De Filipijnen hebben ook nog 4.000 burgers in Irak, die hoofdzakelijk werken op Amerikaanse militaire bases. Militanten in Irak hebben sinds april tientallen buitenlanders gegijzeld en met de dood bedreigd, in een poging buitenlandse troepen te dwingen het land te verlaten. Zeker drie mensen zijn ook omgebracht. Een adviseur van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, waarschuwde gisteren dat toegeven aan de gijzelnemers ,,de terroristen kan aanmoedigen om die praktijken (ontvoeringen, nvdr.) voort te zetten''.

14/07/2004

Bron : De Standaard

Archief - Home