Nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd op Filippijnen

Op de Filippijnen wordt een nieuwe generatie terroristen getraind door moslimfundamentalisten die banden hebben met het Aziatische Jamaah Islamiyah, dat zelf aan al-Qaida gelinkt wordt.
Dat blijkt uit een rapport dat vandaag in Jakarta gepubliceerd werd door de onafhankelijke organisatie International Crisis Group (ICG), dat zijn hoofdkantoor in Brussel heeft.

Het aantal leden van JI is fel gedaald sinds de arrestaties die verricht zijn na de dubbele aanslag in oktober 2002. Die kostte 202 mensen op het Indonesische eiland Bali het leven.
Maar door nieuwe terroristen op te leiden zou het ledenaantal van de groepering weer op peil kunnen komen. Want hetzelfde systeem heeft eerder al gezorgd voor de heropleving van de terreurorganisatie Abou Sayyaf, die in 2000 internationale bekendheid verwierf toen het het een groep Westerse toeristen ontvoerde in het zuiden van de Filippijnen.

De Filippijnen vormen een essentiŽle schakel in het Aziatisch terrorisme. Sinds het midden van de jaren '90 is de archipel de voornaamste verzamelplaats geworden van extremistische groeperingen, die er profiteren van de seperatisctische guerilla, die het zuiden van het land teistert.

13/07/2004

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home