Filipijnen trekken soldaten zo snel mogelijk terug

di 13/07/04 - De Filipijnse overheid gaat zijn soldaten in Irak "zo snel mogelijk" terugtrekken. Presidente Gloria Arroyo hoopt zo het leven van de gegijzelde Filipijnse truckchauffeur Angelo dela Cruz alsnog te redden. Het meest recente ultimatum van zijn gijzelnemers verstreek gisteravond.

Het was de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Delia Albert die het nieuws bekendmaakte. "De Filipijnse overheid zal zijn humanitair contingent terugtrekken uit Irak zodra de voorbereidingen voor hun terugkeer zijn afgerond", zei Albert.

Dinsdagmorgen zonden Filipijnse tv-zenders beelden uit van Dela Cruz die vˇˇr zijn gijzelnemers zit op de plaats waar hij zou geŰxecuteerd worden. Sommigen vrezen dan ook dat de boodschap van de regering te laat kwam. Ze kwam er pas enkele uren nadat het vorige ultimatum van de ontvoerders was verstreken.

De gijzelnemers vragen de onmiddellijke terugtrekking van alle Filipijnse soldaten in Irak. Aanvankelijk zei presidente Gloria Arroyo dat het mandaat van de troepen na 20 augustus niet hernieuwd zou worden. Die datum was afgesproken met de Verenigde Staten. De VS verwachten dat Manila niet toegeeft aan terroristen en tenminste tot die datum in Irak blijft.

De Filipijnse bevolking van haar kant eist dat alles wordt gedaan om het leven van Dela Cruz te redden. De man is afkomstig uit dezelfde streek als de zopas herverkozen Arroyo. Haar overwinningsverkiezing was bovendien erg nipt en mogelijk verwacht de bevolking van haar thuisstreek nu een wederdienst.

Door geen precieze datum te noemen, hoopt Arroyo dat zowel de VS als haar eigen bevolking in deze achter haar blijven staan. Of ze ook de gijzelnemers heeft weten te overtuigen is nu de vraag. Zij hebben in ieder geval nog niet gereageerd op het nieuwe aanbod van de Filipijnse regering. De executie van De a Cruz werd eerder al eens met 24 uur uitgesteld.

13/07/2004

Bron : VRT Nieuws

Archief - Home