Filipijnen beloven gijzelnemers spoedige terugtrekking

BAGDAD - De Filipijnen zijn bereid hun troepen zo snel als mogelijk terug te trekken uit Irak. Onderminister van Buitenlandse Zaken Rafael Seguis heeft dat vanmorgen gezegd in een vraaggesprek met de Arabische televisiezender Al-Jazeera. Een datum wilde Seguis niet noemen.

De Filipijnen proberen met de toezegging het leven te redden van een Filipijnse burger die in Irak in gijzeling wordt gehouden. De ontvoerders dreigen de 46-jarige man te doden als de Filipijnen hun 51 militairen niet voor 20 juli uit Irak weghalen. De terugkeer van de troepen staat gepland voor 20 augustus. Of die kan worden vervroegd, was niet meteen duidelijk. Tot nu toe weigerde Manilla de gijzelnemers tegemoet te komen.

Aanvankelijk eisten de gijzelnemers uiterlijk dinsdag een reactie. Maandag lieten ze echter op een videoband weten binnen drie uur een reactie te verlangen. Zou die niet komen, dan zou het slachtoffer, vrachtwagenchauffeur Angelo dela Cruz, worden onthoofd. Op de videoband komt ook Dela Cruz zelf aan het woord. Hij roept de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo op aan de eisen van zijn kidnappers tegemoet te komen. Ook zegt hij op de Filipijnen begraven te willen worden.
 

ht (ap)

13/07/2004

Bron : Het Volk

Archief - Home