Filipijnse gijzelaar in Irak nog niet vrijgelaten

BAGDAD/MANILLA - Angelo de la Cruz, de Filipijnse vrachwagenchauffeur die in Irak is gegijzeld, is nog steeds in handen van zijn gijzelnemers. De Filippijnse regering had zaterdag zijn vrijlating gemeld, maar de extremistische Iraakse groepering die de Filippijn ontvoerde, ontkent dat.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera ontving een geschreven verklaring van het Islamitische Leger van Irak - Khalid bin al-Waleed Brigade met de mededeling dat de gijzelaar niet is vrijgelaten.

Zaterdag had de Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo via haar minister van arbeid Patricia Santo Tomas bekendgemaakt dat de la Cruz was vrijgelaten. Santo Tomas bevindt zich in Bagdad.

Dat bericht kwam er nadat een woordvoerder van Arroyo had laten weten dat de Filippijnse troepen volgende maand uit Irak worden teruggetrokken, wanneer hun huidige termijn erop zit. De slechts 51 man tellende eenheid gaat op 20 augustus naar huis.

De ontvoerders van Dela Cruz hebben gedreigd hun gijzelaar te onthoofden als de Filipijnse troepen niet binnen drie dagen zouden worden teruggetrokken. Op een videoband die zaterdag werd getoond door Al-Jazeera smeekte de la Cruz zijn regering om de troepen uit Irak weg te halen.

Al-Jazeera toonde ook beelden van Filipijnse moslimleiders die de ontvoerders van de la Cruz vroegen om hun gijzelaar vrij te laten. Onder hen waren vice-gouverneur Mahid Mutilan van de autonome moslimregio in het zuiden van de Filipijnen en de populaire filmacteur Robin Padilla, die aanbood de plaats van de la Cruz in te nemen.

Manilla heeft in het midden gelaten of de 51 manschappen zullen worden vervangen. Eerder had de regering gediscussieerd over de vraag of het mandaat van de vredeseenheid moest worden verlengd. De Filipijnse regering wil de la Cruz vrijkrijgen en tegelijkertijd haar bondgenoot de Verenigde Staten niet afvallen. Mogelijk worden Filipijnse militairen opnieuw naar Irak uitgezonden als dat onder de paraplu van de Verenigde Naties kan.

11/07/2004

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home