Filipijnse gijzelaar in Irak is toch niet vrijgelaten

za 10/07/04 - De Filipijnse vrachtwagenchauffeur die eerder deze week was ontvoerd in Irak, is dan toch niet vrijgelaten. Zijn ontvoerders eisen nu dat de Filipijnse militairen al tegen 20 juli uit Irak worden teruggetrokken. De Filipijnen hadden al toegezegd dat volgende maand hun troepen zouden vertrekken.

De gijzelaar, een vrachtwagenchauffeur, werd in de omgeving van Fallujah ontvoerd. Woensdag werd van de man een eerste video verspreid waarin hij een dramatische oproep deed aan de Filipijnse regering om de troepen uit Irak terug te trekken.

De Filipijnse overheid had eerst toegegeven dat de Filipijnse militaire aanwezigheid tegen volgende maand wordt teruggetrokken uit Irak. Maar nu is dat ultimatum vervroegd. De overheid in Manila moet laten zien dat hen menens is met het weghalen van de soldaten, en dat tegen 20 juli doen, zoniet wordt de gijzelaar onthoofd, dat stond in een laatste communiqué dat is verspreid via de Arabische tv-zender Al Jazeera.

De Filipijnen hebben op dit moment maar 51 manschappen in Irak en zo'n 4.000 mensen die werken voor het Amerikaanse leger. Desondanks is de terugtrekking van dat kleine leger een klap voor de coalitie.

President Gloria Macapagal Arroyo had eerder al verboden dat nog meer Filipijnen naar Irak zouden gaan, nu twijfelt ze er sterk aan om het mandaat van de Filipijnse troepen in het land te verlengen. Dat mandaat verstrijkt op 20 augustus.

10/07/2004

Bron : VRT Nieuws

Archief - Home