Filipijnen zwichten voor Iraakse ontvoerders

Militairen naar huis: gijzelaar weer vrij

Angelo de la Cruz, de Filipijnse vrachtwagenchauffeur die vorige week in Irak ontvoerd werd, is zaterdag door zijn gijzelnemers vrijgelaten. Dat de man ontsnapt aan zijn onthoofding, dankt hij aan de Filipijnse regering, die besliste om haar troepen uit Irak weg te halen. De Filipijnen zijn het eerste land dat voor de eisen van de terroristen zwicht.

De Filipijnse president Arroyo besliste zaterdag om het mandaat van de 51 militairen, die in Irak humanitaire hulp verlenen, niet te verlengen. Dat mandaat loopt af op 21 augustus en volgens de regering worden er tot nader order geen nieuwe troepen meer gestuurd.

Naast de militairen werken er in Irak nog zo'n 4.000 Filipino's op de Amerikaanse luchtmachtbasissen in Irak. Zij krijgen de raad om het land te verlaten. De regering probeert alvast met alle middelen om nieuwe kandidaat-arbeiders, op andere gedachten te brengen omdat de Iraakse politie hun veiligheid niet kan verzekeren.

De beslissing van de Filipijnse regering viel een paar uur nadat de Arabische televisiezender Al-Jazeera een tweede videoboodschap toonde waarin Angelo de la Cruz zijn regering smeekte de troepen terug te trekken en zijn leven te redden.

De terugtrekking van de Filipijnse manschappen is een ferme deuk in het vertrouwen van de coalitietroepen. Tot nog toe was geen enkele regering gezwicht voor Iraakse rebellen, ondanks het vreselijke lot dat de gijzelaars te wachten stond.

Door Willy DE BUCK

10/07/2004

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home