Onduidelijkheid over lot Filipijnse gijzelaar in Irak

BAGDAD/MANILLA - Er is onduidelijkheid over het lot van Angelo de la Cruz, de Filipijnse vrachwagenchauffeur die in Irak is gegijzeld. Eerder vandaag meldde de Filipijnse regering dat de la Cruz was vrijgelaten nadat ze hadden beloofd hun troepen uit Irak terug te trekken. Maar de gijzelnemers ontkennen dat ze de Filipijn hebben vrijgelaten.

De extremistische Iraakse groepering die de Filipijnse vrachtwagenchaffeur Angelo dela Cruz heeft ontvoerd, ontkent dat de la Cruz zou zijn vrijgelaten zoals de Filipijnse regering eerder op de dag heeft verklaard. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera ontving een geschreven verklaring van het Islamitische Leger van Irak - Khalid bin al-Waleed Brigade met de mededeling dat de gijzelaar niet is vrijgelaten.

Eerder op de dag maakte de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo bij monde van haar minister van arbeid Patricia Santo Tomas bekend dat de la Cruz was vrijgelaten. Santo Tomas bevindt zich in Bagdad.

Het nieuws dat truckchauffeur Angelo de la Cruz zou zijn vrigelaten kwam nadat een woordvoerder van Arroyo had laten weten dat de Filipijnse troepen volgende maand uit Irak worden teruggetrokken, wanneer hun huidige termijn erop zit. De slechts 51 man tellende eenheid gaat op 20 augustus naar huis.

De ontvoerders van Dela Cruz hebben gedreigd hun gijzelaar te onthoofden als de Filipijnse troepen niet binnen drie dagen zouden worden teruggetrokken. Op een videoband die zaterdag werd getoond door Al-Jazeera smeekte de la Cruz zijn regering om haar troepen uit Irak weg te halen.

Al-Jazeera toonde ook beelden van Filipijnse moslimleiders die een beroep deden op hun moslimbroeders, de ontvoerders van de la Cruz, om hun gijzelaar vrij te laten. Onder hen waren vice-gouverneur Mahid Mutilan van de autonome moslimregio in het zuiden van de Filipijnen en de populaire filmacteur Robin Padilla, die aanbood de plaats van de la Cruz in te nemen.

Manilla heeft in het midden gelaten of de 51 manschappen zullen worden vervangen. Eerder had de regering gediscussieerd over de vraag of het mandaat van de vredeseenheid moest worden verlengd. De Filipijnse regering wil de la Cruz vrijkrijgen en tegelijkertijd haar bondgenoot de Verenigde Staten niet afvallen. Mogelijk worden Filipijnse militairen opnieuw naar Irak uitgezonden als dat onder de paraplu van de Verenigde Naties kan.

10/7/2004

Bron : De Standaard

Archief - Home