Al-Jazeera toont beelden van Filipijnse gijzelaar in Irak

CA¤RO - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft gisteren een videotape uitgezonden waarop een Filipijnse man te zien is die in Irak door een gewapende groepering ontvoerd is. De gijzelnemers dreigden de man te doden als de Filipijnse troepen in Irak niet binnen drie dagen vertrekken.

Als gevolg van de ontvoering heeft de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo bevolen om geen Filipijnse soldaten meer naar Irak te sturen. Ook Filipijnse arbeiders mogen niet meer naar Irak vertrekken. De Filipijnse regering houdt vandaag een crisisvergadering.

Op de videotape is te zien hoe drie gewapende en gemaskerde mannen achter de zittende gijzelaar staan. Achter hen hangt een spandoek waarop de naam staat van de groep, het Iraaks Islamitisch Leger - Khaleed bin al-Waleed Korps. De tot nog toe onbekende groepering ontleent haar naam aan een van de legerleiders van de profeet Mohammed.

De gegijzelde zou een werknemer zijn van een Saudisch bedrijf dat voor het Amerikaanse leger werkt. Het is niet duidelijk wat zijn werk inhoudt en hoe hij ontvoerd is.

Een nieuwslezer van Al-Jazeera vertelde dat de groepering voorts beweerde een Iraakse veiligheidsagent die de Filipijn begeleidde, gedood te hebben. Er werd een door de Iraakse veiligheidsdienst Al-Ghadeer uitgereikte bedrijfspas en een wapenvergunning getoond van een man die Hafidh Amer heet. Aanvankelijk werd aangenomen dat het om de Filipijn ging, maar later bleek dat de identiteitsbewijzen toebehoorden aan de Irakees.

Er zijn 51 Filipijnse soldaten, politieagenten en medische hulpverleners in Irak. Er werken voorts 4.100 Filipijnen op Amerikaanse legerbases in Irak als onderhoudspersoneel en koks.

08/07/2004

Bron : De Standaard

Archief - Home